1994 yılında otizmli olarak dünyaya gelen Buğra Çankır, sosyal ve iletişim becerileri bakımından güçlükleri olmakla birlikte 3,5 yaşında bir şekilde konuşmadan önce okumaya başladı.
2004 yılında, California Üniversitesi’nin internet üzerinden yapılan “perfect pitch” testini o güne dek geçebilen 664 kişi arasından tam ve en yüksek skoru alarak bir anlamda dünyanın en iyi müzik kulağına sahip olduğu belgelendi. “Doğada bulunan tüm sesleri nota frekanslarına göre ayırt ederek tanımlayabilme” olarak özetlenebilecek bu özelliği nedeniyle 2007 yılında Wisconsin Medical Society tarafından Musical Savant (dâhi) olarak literatüre geçti. Otizmden gelen öğrenme güçlüklerine rağmen formal müzik eğitimine tabi tutulan Buğra Çankır, İngiliz Kraliyet Ailesi Müzik Okulları lisans öncesi programını dışardan tamamlayarak 2011 yılında piyano dalında Associated Board of the Royal School of Music, Piano Grade 8 sertifikasını aldı.
Misha Dačić, Julian Gorus, Ilya Itin, Gülsin Onay, Peter Katin ve İbrahim Yazıcı'nın Master Class programlarına katıldı. Klarnet sanatçısı öğretim üyesi Dr. Şehrinaz Gündüz ile piyano eşlik çalıştı. Macaristan'da Crescendo Summer Institute'de Piyanist Swetlana Meermann-Muret ve Reto Reichenbach’tan ileri piyano ve eşlik eğitimleri aldı.
Otizmli bireylere bir anlamda öncülük ederek otizmli bireylerin “öğrenebilir” olduğunu göstermek suretiyle toplumun otizm konusundaki farkındalığını artırma ve otizme olan bakış açısını dönüştürme amaçlı ulusal ve uluslararası etkinliklerde yer almayı misyon haline dönüştürdü. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Anasanat Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. 2019 yılı İTÜ Uluslararası Müzik ve Bilimler Sempozyumu’nda "Otizmli Çocukları Olan Ailelerin Profesyonel Müzik Eğitiminden Beklentileri" konulu bildiri sundu. 2019 - 2020 eğitim yılında Erasmus Staj Programı kapsamında 6 ay boyunca İtalya'da Floransa L. Cherubini Konservatuvarı’nda eğitim aldı. 2. Uluslararası 30 Ağustos Bilimsel Araştırmalar Sempozyumu’nda "Müziğe Yetenekli Otizmli Çocukları Olan Ailelerin Sorunlarının Betimlenmesi" konulu bildiri sundu.